Almás csigafánk
Hozzávalók | |
60 dkg liszt, 3 db alma 4 dkg élesztő, 2 dl tej,4 evőkanál cukor 1 citrom, 1 kiskanál fahéj, 4 tojássárgája, csipetnyi só, 6 dkg vaj, a sütéshez: étolaj, a fánk tetejére: fahéjas porcukor. | |
Leírás | |
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a langyos tejben megfuttatott élesztőt, a puha vajat, a cukrot, csipetnyi sót, fahéjat, a tojássárgájákat és összedolgozzuk. Az almát lereszeljük, citromlével megcsepegtetjük, és a tésztába dolgozzuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük, majd kisujjnyi vastagságúra sodorjuk, és csigavonalban összetekerjük. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsepegtetjük és fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk. | |
Munkaidő: | 20 perc |
Elkészítési idő: | 40 perc |
Jó étvágyat! |
Cseresznyelikőrös epertorta
Hozzávalók | |
a tésztához: 15 dkg liszt 10 dkg vaj só a töltelékhez: 1 kg eper 2 dkg zselatin 20 dkg porcukor 5 cl cseresznyelikőr a díszítéshez: 2 dl tejszín 1 evőkanál vaníliás cukor mandulaszeletek | |
Leírás | |
Gyúrjuk össze a lisztet, a vajat, a csipet sót 2-3 evőkanál vízzel, nyújtsuk vékonyra, és béleljünk ki vele egy piteformát. Előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 perc alatt süssük meg. A töltelékhez készítsük el a zselatint, turmixoljuk össze az eper felét a cukorral és a likőrrel, és keverjük a zselatinhoz. Közben a tálban vágjuk össze az eper másik felét, majd öntsük rá a zselatinos eperkrémet. A tésztát töltsük meg ezzel a masszával, majd legalább két órára tegyük hűtőbe az egészet. Ha a töltelék megdermedt, teeszínhabbal és mandulával díszítve kínáljuk. | |
Munkaidő: | 30 perc |
Elkészítési idő: | 30 perc |
Jó étvágyat! |